Suitsusaun

 Suitsusaun Saaremaa moodi

Suitsusaun on traditsiooniline Eesti saun, kus on käidud aastasadu. Loode talu saun on algselt ehitatud 1890. aastal. See koosneb kahest osast: paargust ehk eesruumist, kus asub ka sepikoda ja leiliruumist. Leiliruum koos pesuruumiga olid üheskoos, otse paargu kõrval. Leiliruum on täielikult taastatud 1993 aastal. Vanadest rehetoa palkidest on tehtud sauna seinad ja ka lagi. Põrand on tehtud paeplaatidest, mis omakorda asetsevad liivapadjal. Sauna katus on mitmesaja-aasta vanustest katusekividest.

Sauna kütmine on omaette protsess, nii nagu saunas käiminegi. Sauna kütmine suvel võtab aega 5-6 tundi. Köetakse vaid haavapuuga või musta lepaga, et kerisekivid ei saaks puutõrva, mis omakorda tekitab vingu. Haab ja lepp seevastu hoiavad kerisekivid liigsest tahmast puhtana. Kui puud on põlenud eemaldatakse söed ja visatakse saun sisse, st. et esimene leil lastakse välja. Seejärel lastakse saunal hingata umbes üks tund, pestakse lava ja eesruum, ning saun ongi valmis.

Enne kui saunalised tulevad räägime ka sellest kuidas saunas leili võtta et seal end hästi tunda. Saunas on kuumust vaid 60-70°C, aga kui seal pikemat aega istuda, siis teeb see saun luud-liigesed väga pehmeks. Sauna eesukse kõrval on külmaveetünn, kus saab end soovi korral karastada. Saunas sees on nii soe kui külm vesi. Pesemine seebi või shampooniga ei ole peale leilivõtmist kõige tähtsam, seepärast sellist vajadust suitsusaunas ka pole. Soovi korral teeme ka kadakaviha, mis tehakse vaid kadaka valitud okstest.